Затвори
Край пътя Горна Росица-Батошево

Бракониери простреляха кошута

(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
Убита кошута, паднала край пътя, е била забелязана от случайно преминаващ автомобил по шосето между селата Горна Росица и Батошево, съобщиха от севлиевската полиция.
Сигналът за простреляното животно е бил подаден около 9 часа на 12 септември т. г. от 48-годишен жител на град Априлци. По мнението на запознати, кошутата може да е била простреляна много по-далече, но да е успяла да стигне до полския терен и там да издъхне. На местопроизшествието е извършен оглед, при който е установено категорично, че кошутата е простреляна. „Във връзка с разследването са иззети веществени доказателства и са назначени съответните съдебни експертизи. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 237, ал. 1 от Наказателния кодекс“, допълниха от полицията. Текстът предвижда затвор или глоба за убийството на едър дивеч.
В района през годините действаха няколко бракониерски групи - софийска, казанлъшка и др., но сега съмнението не пада върху тях, защото част от членовете им бяха задържани и си получиха заслуженото. Явно обаче, че мераците на някои, може би местни, не стихват.
На 10 април т. г. 52-годишен севлиевец застреля с незаконна самоделна карабина 3-годишен благороден елен край махала Табашкото, в землището на с. Кръвеник. Животното отишло на водопой, когато го издебнал бракониерът.
Около 14 часа на 11-ти април, при рутинен обход на района, горските служители забелязали кървави следи по пътното платно. Проследявайки дирята, те първо открили място край малкия водоем, на което ясно личало, че е отстреляно животно. Очевидно след това трупът бил завързан за автомобил и влачен, тъй като наред с оставените по асфалта кървави дири и козина, се виждали и кални следи от автомобил. Дирите отвели горските служители до къща, отдалечена от останалите жилищни постройки в района. В двора на къщата имало пресни остатъци от кръв и първична обработка на месо, въпреки очевидните опити да бъде почистено. В близост горските служители открили сложена в найлонов плик глава на благороден елен, а в друга подобна - заден бут от животното. Срещу бракониерът са повдигнати две обвинения – за убийството на едър дивеч и за незаконно притежание на оръжие.
През февруари т. г. убиха и бременна кошута, отново при бракониерски лов край село Батошево. По разказ на очевидци в дивото животно е имало вече добре оформено малко. Останките на майката – глава, ребра, кожа, кокали и вътрешности, бяха намерени в ранните часове на 9 февруари т. г. След сигнал от местен човек, пристигналите служители бързо открили мястото и ужасяващата гледка на убитата и разчленена на място кошута. В същото време други заградили местността и не след дълго в ръцете им се озовали двама души, свързани с бракониерския лов – 34-годишна жена от Казанлък и 44-годишен мъж от Габрово. Третият им съучастник, стрелецът, успял да се измъкне, но не за дълго.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама