Затвори

Дете от Габровска област очарова лесовъдите с „Моят разказ за гората“

Повече от 300 деца творят за гората в отложената Седмица на гората, съобщиха от ИАГ
(Брой: 15, 17 април 2020 г.)
С прекрасен разказ за гората осмокласничката Касандра Недялкова от Дряново очарова журито от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ в инициативата „Моят разказ за гората“, съобщиха от агенцията.  „Днес гората беше щастлива, изкъпана от пролетния дъжд, тя се радваше на чудната дъга, която се беше ширнала на хоризонта, слънцето бавно залязваше на запад, а залезът беше огнен и незабравим. Птиците се надпяваха...“, описва детето своите емоции при вида на българската гора.
Ще припомним, че заради извънредното положение всички събития, свързани с отбелязването на традиционния празник Седмица на гората бяха отложени  за неопределено време. Но от ИАГ решиха да не разочароват малките природолюбители и им дадоха възможност да творят. „Като алтернатива на всички отменени събития, по повод Седмицата на гората – 2020 г., която по традиция се провежда в първата пълна седмица на април, тази година от 6 до 12 април, Изпълнителна агенция по горите отправя предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората – съобщиха от ИАГ. - Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на инициативата е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията. До 31 април т. г. подрастващите могат да пишат и рисуват природата – част от Седмицата на гората 2020 г. под мотото „Моят разказ за гората“.
Сега става ясно, че далеч преди крайния срок вече над 300 деца са изпратили своите творби. На електронната страница на Изпълнителна агенция по горите и горските структури ежедневно пристигат картини, разкази, стихове и презентации, с които децата разкриват своето отношение и любовта си към гората.
 „Всички тези прекрасни произведения показват, че гората вълнува подрастващите. Не успяхме да заведем децата в гората и да проведем лесовъдските игри, които бяхме планирали по време на Седмица на гората, заради ситуацията, в която се намираме - сподели д-р инж. Анна Петракиева, експерт-лесовъд и преподавател по Горска педагогика в Лесотехническия университет. -  Предложихме тази алтернативна инициатива и децата ни показаха  колко обичат и колко им е близка гората. От своя страна ние ще се реваншираме при първа възможност, с любимите им лесовъдски игри в гората, в които да научат повече за нея“.
Изпълнителна агенция по горите продължава да публикува всички творби, изпратени за инициативата „Моят разказ за гората“ на електронен адрес: press@iag.bg до края на април 2020 г.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама