Затвори

Димитър Тонев: Г-н Иванов, ако няма какво да се направи по проблема с водата, какво правите на кметския стол?

(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
В края на август общинският съветник от „Граждани за Севлиево“ Димитър Тонев отправи питане към кмета на общината Иван Иванов с конкретни въпроси, касаещи ситуацията с водната криза, действията, които са предприети за преодоляването й и решенията, по които се работи. Инициативата за питането е на групата съветници. По повод отговорите, получени в пленарна зала, Тонев поиска медийна публичност, за да обясни реакцията в неговата група на казаното от общинското ръководство в Севлиево.
- Направих това питане по-скоро в търсене на базова информация, на която да се стъпи за набелязване на следващи действия, които ще доведат до решаване на водния проблем в общината. Повечето от данните, които получихме от кмета Иван Иванов вече стигнаха до обществеността. Моето желание, питайки, бе да научим за намеренията на общинското ръководство в посока решаване на проблема и да предложим подкрепа за общи действия, тъй като ситуацията е тежка за всички, при това от години.
Дългият и доста подробен отговор на Иванов създаде впечатление за изчерпателност в отговорите, но осмисляйки казаното, стигнах до извода, че за пореден път беше хвърлен прах в лицето на гражданите.
Беше втълпено, че всичко възможно е направено, предприети са необходимите действия и топката е в ръцете на централната изпълнителна власт. Бих се съгласил с подобни твърдения, ако нещата бяха стигнали на този етап дори преди година. Но ние сме в положение на очакване на финансиране вече трета година и от думите на Иванов се разбра, че средствата, които ще бъдат вложени в момента, ще стигнат за съвсем незначителна част от предстоящия ремонт на източния довеждащ водопровод - близо километър и половина.
От друга страна ремонтът на довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ в с. Стоките не би направил впечатление с приоритета си, ако последващите действия при реализирането на целия проект бяха продължили в нормални срокове. Защото доказано правило сред ВиК- специалистите е, че когато загубите на пречистена вода по водопреносната мрежа надвишават 25%, е недопустимо влагането на средства в ремонт на довеждащи водопроводи преди пречиствателната станция. В противен случай се влагат средства в пречистването на вода, която в последствие се разлива по цялото трасе.
Загубите от водопроносната мрежа в общината според г-н Иванов са над 75%. А по наша информация моментното състояние на източния етернитов водопровод е причина за загуби, доближаващи 100%. В подкрепа на тези мои мисли е факта, че според управителя на „Бяла“ ЕООД (която не е оператор на ВиК) Никола Бончев, при подаване на 140 литра в секунда към селата, разположени по този водопровод, водата не успява да преодолее Витата стена и реално ползвателите не получават нищо.
Ако Общината има готовност да започне работа по изпълнение на началния етап от проекта за ремонт и реконструкция на довеждащия вопровод от ПСПВ в с. Стоките до разпределителната шахта за с. Буря и с. Добромирка, колко често и от кого са направени постъпки и искане за спешно финансиране на ремонта? Защото в последните десет години управляваща партия в страната е ГЕРБ, а това съвпада и с управлението на община Севлиево, където ГЕРБ държи властовия и управленски ресурс трети мандат.
Позволявам си да претендирам, че Иван Иванов не работи достатъчно в посока лобизъм за решаване на най-тежкия общински проблем. При провеждането на няколкото срещи на най-високо ниво по този въпрос, самият премиер използва гръмки фрази и гарантира решаването на казуса още през 2013 г. Вече сме 2020 г. и е логично да попитам премиерът ли не държи на думите си, общинското ръководство ли не настоява за изпълнение на обещаното, или са се случили непредвидени събития, за които ние не знаем и за които очевидно не трябва да се говори?
Като представител на сдружение „Граждани за Севлиево“ категорично заявявам, че ние правим необходимото, за да насочим вниманието на обществеността и ръководните органи в общината към необходимостта за набелязване на мерки, които ще доведат до реални действия с позитивен краен резултат. Не случайно групата общински съветници внесохме в общинския съвет предложение за обявяване на бедствено положение за най-тежко засегнатите населени места и свикване на извънредна сесия, посветена изцяло на проблема.
Несериозен, за да не употребя далеч по-тежка дума, за мен беше отговорът на кмета, че при обявяване на бедствено положение трябва да се набележат мерки, които ще решат проблема в рамките на месец. Нямало какво да се направи в тази посока. Ако Иван Иванов смята, че няма какво да се направи, аз го питам какво правите на този пост, господин Иванов? Удобно ли ви е това кресло?
Нашето сдружение има идеи как да постъпим. Ако беше свикано извънредно заседание на Общинския съвет, както поискахме, но мнозинството отхвърли искането, щяхме да ги направим достояние на общинските съветници, чрез тях и на гражданите, за да чуем и виждането на колегите и обществеността както по нашите идеи, така и да чуем други, ако има такива. Искахме да го направим, загърбвайки всякакви политически пристрастия, така както водата няма нито мирис, нито цвят, нито вкус, да изберем най-практичното и да превърнем идеите в решения, с чието изпълнение да се заемем незабавно.
Ето защо ние настояваме за:
Обявяване на бедствено положение заради продължителния недостиг на вода за населени места в общината;
Сформиране на временна комисия към Общинския съвет, която да излъчи контактна група за лобизъм, в която да влизат и граждани;
Спешни срещи и разговори с отговорни институции, които имат отношение към проблема и неговото решаване, в това число насрочване на лична среща персонално с министър-председателя Бойко Борисов;
Възстановяване действието на местни водоизточници в неселените места;
Проучване алтернативни възможността за „водни резервоари“ от типа на бентове на подходящи места.
В заключение споделям решимостта на жителите на най-засегнатите от водната криза населени места, че ако продължаваме да не срещаме разбиране от страна на ръководството на общината, ще упражним правото си на граждански протест и недоволство. Засега оставам с надеждата, че този път някой ще ни чуе.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама