Затвори

Доц. Георги Кючуков: „Гражданите не вярват в мерките срещу пандемията заради серия от неверни прогнози и грешки от страна на НОЩ“

(Брой: 37, 20 ноември 2020 г.)
Доц. Георги Кючуков е роден на 6.08.1950 г. в гр. София. Завършил е висшето си образование във ВМИ във Варна. Работил е като ортопед в Районна болница, Девня, като асистент, ст. асистент и главен асистент в клиниката по неврохирургия при МУ в Плевен и като началник клиника по неврохирургия при УМБАЛ „Света Анна“ във Варна.От 1995 до 1997 год. Е директор на МБАЛ „Света Анна“ във Варна. В периода 2009 – 2011 г. е ръководител на УНС по неврохирургия при МУ, Варна. Защитил е кандидатска дисертация на тема „Диагностика и лчение на туморите на гръбначния стълб и гръбначния мозък“ през 1986 год. Хабилитиран като доцент по неврохирургия в МУ, Плевен през 1996 год. и като доцент в МУ във Варна през 2009 год. Основните направления на научната дейност: тумори на гръбначния стълб и гръбначния мозък, хирургическо лечение на дегенеративните заболявания на гръбначния стълб, хирургично лечение на съдовите заболявания на главния мозък, хирургично и медикаментозно лечение на туморите на главния мозък.
Доц. Кючуков е член на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества, Американско неврохирургическо дружество, Световно дружество по химиотерапия (ISC), Международна миеломна фондация, ИМАБ, зам.-главен редактор на Journal of IMAB
Болниците са претоварени, има изключително много хора, които са на болнично лечение и вината за този наплив е на Националния оперативен щаб /НОЩ/, коментира пред медиите доц. Георги Кючуков. Той обясни, че апокалиптичните прогнози на Щаба за камиони с трупове, чували с мъртъвци – доведоха до крайно недоверие от страна на гражданите към налаганите противоепидемични мерки.
„За справяне с една такава пандемия вярата на хората в мерките, които се вземат, са основното нещо. В момента това липсва. Второто, което не е направено, са критерии за хората, които трябва да бъдат хоспитализирани. Липсва единен критерии, по който пациентите да бъдат хоспитализирани. Можеше още лятото, но дори и септември, когато тръгна вълната, да се направи алгоритъм от специалистите – инфекционисти, епидемиолози, пулмолози. По този начин хората на първа линия, които посрещат болните, положителни за COVID, щяха да имат едни указания и болни, които не са показани за болнично лечение, щяха да бъдат връщани вкъщи. Трябваше да има и алгоритъм за проследяване на болните, които си отиват вкъщи. Не е тайна, че болните настояват да бъдат в болница от страх. Ако на такъв човек му се каже, че на третия, петия, осмия ден, ще бъде консултиран от лекар, ако му се каже, че личният лекар поема ангажимент при промяна в състоянието, той да се погрижи за неговата хоспитализация, натискът нямаше да бъде толкова голям. В момента натискът върху болниците и лекарите е огромен. Третото, което не се направи, е да бъдат създадени и определени в големите градове цели COVID болници“.
Доц. Кючуков обясни, че обособяването на COVID-19 отделения в различните болници намалява капацитета на здравните заведения по грижата за граждани с други диагнози, което повишава и инвалидността и смъртността на тези болни. Той коментира предложението на д-р Даниела Дариткова за промени в Закона за здравето, като посочи, че има неща, които смущават.
„Тя формулира кои болни трябва да се карантинират, кои трябва да се изолират, кои отговаря за тези болни, но не само за COVID, а за още тринадесет особено опасни инфекции, нещо, което беше добре да бъде направено. В предложението има неща, които ни смущават. Казва се директно, че болни или контактни на болни лица не могат да се откажат изследване за доказване на диагнозата. За всички други мерки се казва кой ги определя, за това, че не може да откаже изследване не се каза кой предписва това изследване. Няма такава отговорност. Второ, дори и да приемем, че личните лекари или РЗИ-ата нареждат да се направи това изследване, кой финансира това изследване? Мисля, че не е редно след като задължаваш един човек да прави нещо, да го караш и да финансира това, което искаш. Трето, точно за кои изследвания става дума, защото за коронавирус има два меродавни теста. Това не е споменато. Даже няма дефиниция точно кой може да бъде смятан за контактно лице. Вероятно с тази поправка в закона за здравето се е целяло нещо положително“.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама