Затвори

Германия гони севлиевец „до дупка“ за неспазена дистанция

(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
Германските власти „догониха“ в български съд севлиевец, нарушител на пътните правила и му изискаха глобата, която му била наложена там още през миналото лято. Сумата не е огромна – 108,50 евро, равностойни на 212,20 лева, но показва какво е отношението в Германия към нарушителите и как сгафилите със закона се преследват „до дупка“.
В същото време на всички е ясно, че в България има още много какво да се желае по отношение събираемостта на глобите, и в частност - за нарушения на Закона за движение. Ще припомним, че едва това лято заработи новата Автоматизирана информационна система по „Граничен контрол“ по КПП-тата, та държавата насмогна малко с глобите. Целта бе да се повиши събираемостта на наложените глоби от шофьорите, които искаха да напуснат страната. Само за около 20 дни през юли т. г. бяха връчени 11 347 електронни фиша за 1 530 154 лева.
Но да видим за какво е глобен севлиевецът в Германия. Оказва се, че финансовата му санкция е постановено на 28 юни 2019 г. от Полицейски президиум Райнпфалц. На 21 март 2019 г. „като водач на товарен автомобил (допустима обща маса над 3, 5 т) с регистрационен номер ЕВ …, движейки се в землище Вининген по федерална автомагистрала … посока гр. Лудвихсхафен“, севлиевецът не спазил „минимално допустимото разстояние от 50 метра от движещото се пред него друго превозно средство при движение със скорост от над 50 км/ч по автомагистрала. Деянието е квалифицирано като административно нарушение…“. Глобата, в размер на 108, 50 евро влязла в сила на 23 юли м. г.
След като не била платена, година по-късно в Окръжния съд в Габрово постъпило искане (издадено въз основа на решение за плащане на финансова санкция, постановено от Полицейски президиум Райнпфалц) българският гражданин да бъде издирен и да заплати глобата.
След преглед на документите по случая, габровският съд заключил, че изискванията на закона били изпълнени.
В края на август т. г. тричленен състав, председателстван от съдия Павел Неделчев, заседава по делото. Наказаният шофьор се яви лично в съда, където не отрече нарушението си в Германия и не оспори санкцията. Съдът удовлетвори искането на германските власти, като препис от съдебното решение, след влизането му в сила, е изпратено в НАП – офис Габрово, за изпълнение.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама