Затвори

ИАГ: „Конфискувахме 8 забранени устройства за примамка на летящ дивеч - глобата е 2000 лв.“

В ЛРС „Сокол“- Севлиево до момента нарушения няма, категоричен е Тодор Ганчев, специалист ловно стопанство и зам.-председател на сдружението
(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
За малко повече от месец, от 8 август т. г. досега, горски служители са конфискували осем забранени от закона електрически звуковъзпроизвеждащи устройства за лов на пернат дивеч, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. Това е и най-често срещаното нарушение от началото на ловния сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и др. Тези примамки са забранени и според разпоредбите на Бернската Конвенция, а също и по Закона за лова и опазване на дивеча. Използването им е нарушение, което може да донесе глоба от 200 до 2000 лева, допълниха специалисти.
По този повод попитахме Тодор Ганчев, специалист по лова в ЛРС „Сокол“ – Севлиево, има ли нарушения до момента и какви са те. Той беше категоричен, че 1220 организирани ловци в 33 дружинки на територията на сдружението са спазвали закона. „Нарушения няма! Напротив, имаме успешен старт на ловния сезон и добра слука с пернатия дивеч“, заяви той. Не успя да посочи „отличници“ в тази насока, поради факта, че още са в началото а сезона. А по повод увеличената бройка на дружинките и преминаването на ловната дружинка от сухиндолското село Бяла река (в която са и ловците от с. Горско Калугерово) към ЛРС „Сокол“- Севлиево уточни, че въпросът е все още в съда. Делата се точат от две години. След прехвърлянето на дружинката към севлиевското дружество, в прокуратурата в Павликени бе постъпила жалба, че това е станало с фалшифицирани подписи. И отгогава върви съдебен спор, който вече е на ниво върховен съд, допълни Тодор Ганчев.
В същото време от ИАГ съобщиха, че са направили повече от 4 800 проверки в страната. Горски, полицаи и ловни специалисти са проверили 3481 ловци, 894 ловни дружини, 334 превозни средства и 105 други физически лица. В процеса на проверките са установени 11 нарушения, за три от които са съставени актове и осем са констатирани с протоколи.
Освен осемте случая на незаконно примамване на пернат дивеч, имало случаи на ловуване без билет или с нередовни документи, както и отстрелян неразрешен за лов дивеч. „Ловците показват добра дисциплина. Прави впечатление, че не са констатирани нарушения, свързани с употребата на алкохол и липсата на сигнална екипировка. Интензивните съвместни проверки ще продължат до края на ловния сезон“, заявиха от ИАГ.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама