Затвори

Край на пържените храни и сладкиши с подсладители в детските градини

(Брой: 20, 22 май 2020 г.)
Най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. Пълна забрана за пържени храни. Никакви ястия и закуски, съдържащи напълно или частично хидрогенирани мазнини. Силно ограничаване на добавената сол и захар. Пълна забрана на торти, вафли и бонбони в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Това са само част от новите текстове в Наредбата за здравословното хранене на децата между 3 до 7 години, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването.
Новите текстове предвиждат консумирането на айрян без добавена сол и на конфитюри с екстра качество. Вместо 100 процента натурални сокове се изисква соковете да са прясно изцедени или стерилизирани. Нектарите трябва да са без добавена захар и изкуствени подсладители. В менюто се включват напитки от пасирани плодове или зеленчуци (смути), поотделно и в смес с прясно или кисело мляко. Допуска се още консумация на настъргани плодове. Изисква се консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители.
Децата няма да могат да ядат морски дарове, като миди, раци и калмари, но се допуска единствено консумацията на риба.
Бъдещата наредба запазва правилото за всекидневно включване в менюто на най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене или кашкавал. Въвежда се обаче изрично изискване сирена, кашкавал, извара и други млечни продукти да са произведени от краве мляко, сиренето да е със съдържание на готварска сол до 3.5%, а кашкавалът – до 3%.
Предлага се нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини се ограничава до там, че те да бъдат между 25 и 35 процента от енергийната стойност на храната. Подобни ограничения има за захарта - до 10 процента от стойността на храната, и за солта - до 4.5 грама на ден.
Според новите текстове децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата. Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама