Затвори

Кристина Сидорова: „В Бюджет 2021 не виждаме политиките за справяне с основните проблеми в страната“

(Брой: 37, 20 ноември 2020 г.)
„Бюджетът на държавата е цифрово изражение на политиките на управляващите, сподели пред вестника народният представител от ПГ на БСП за България Кристина Сидорова. - За съжаление обаче в Бюджет 2021 ние не виждаме политиките за справяне с основните проблеми в страната като бедността, демографията, икономическата криза и кризата в здравеопазването, най-вече COVID-кризата. Всички ние ежедневно сме свидетели на хаоса, който цари в страната ни. За жалост и бюджета за следващата година няма да реши проблемите в страната, няма да вкара някакъв ред, в него няма грам реформа.
Това, което четем на страниците на Закона за Държавния бюджет и за Държавното обществено осигуряване виждаме пари, които се дават на калпак, предизборно, въпреки всички мантри на управляващите, че тези пари не се дават предизборно, че не се купуват гласове. Но уви, така е.
Продължава и политиката на противопоставяне – счита депутатът от левицата. - Последното тяхно действие беше да вземат детските от децата, за да се дадат за заплати на полицаите, които разбира се, също имат нужда. Разбира се, че в много сектори има нужда от по-високи доходи – както и пенсионерите, както и в здравеопазването, в образованието. И българските деца също имат нужда от подкрепа, защото това, което наблюдаваме е неангажираност на държавата към българските деца, към българските семейства, към решаване наистина на най-големия проблем на държавата – демографията. Ние изчезваме. И след тази COVID-криза съм убедена, че ситуацията ще стане още по-драматична. Сега, по време на пандемията лъснаха всички пробойни в здравеопазването, всички проблеми в този сектор. Спомняте ли си как с лека ръка се затваряха общински болници, а в момента имаме голяма нужда от тях. Как се затваряха отделение в здравните заведения, защото не били печеливши. Така че, най-големият проблем е, че пазарът влезе в здравеопазването, защото здравето стана стока.
С болка отчитам, че това отношение на управляващите наблюдаваме и в образованието, и в много други сектори. И лекари, и учители имат нужда от по-високи заплати. И пенсионерите имат нужда от по-високи пенсии. Изключително необходима е нова цялостна политика по доходите, а не 50-те лева, подхвърлени до края на март, или по-точно до деня на изборите. Изравняват се много от пенсиите на хора с многогодишен трудов стаж и такива, които не са положили и един ден труд, за който да са осигурявани. Ето защо в нашия алтернативен бюджет сме предложии преизчисляване на всички пенсии. Защото хората, работили 45 години примерно, получават толкова, колкото тези, които нямат никакъв трудов стаж и не са вложили дори лев в осигурителната система. А това е изключително несправедливо.
Ето защо казвам с огромно съжаление, че този бюджет не е предвидим, не е реформаторски, не е бюджет, който дава хоризонт и бъдеще. Той е наливане на пари. Което прилича много на претворено в закон раздаването на пари от джипката, отстрана на премиера. Погледнали са различните параграфи и са казали: „Тук даваме еди колко си милиона, там ще дадем още няколко милиона и т. н. Какъв резултат обаче искаме да бъде постигнат с тези пари никой не знае. Ще се подобри ли качеството на образованието, ще бъдат ли по знаещи и можещи, по-образовани българските деца. Ще бъдат ли по-здрави българските граждани. Ще запазим ли българските лекари в нашите болници, ще спасим ли болниците от фалити. Инфраструктурата ни ще стане ли по-добра, ще станем ли предпочитана дестинация за инвестиции, ще подкрепим ли самоосигуряващите се лица, малките и средни фирми? Нищо такова няма в държавния бюджет за 2021 г., който ни предлагат управляващите. А ние както всяка година традиционно внасяме нашите алтернативни предложения, които са разделени основно в четири групи: Цялостна политика за семейството, децата и младите хора; Антиковид в здравеопазването; Финансов щит за малките и средни предприятия; Финансов щит за общините и местния бизнес. Успоредно с това сме предложили и алтернативните източници за финансиране.
Според Кристина Сидорова алтернативният бюджет на левицата предвижда средствата, необходими за реализиране на цялостната политика за семейството, децата и младите хора да са в размер на 890 млн. лева. Като се започне с увеличението на еднократната помощ за студентките майки от 2 880 лева на 6 500 лева за 6 027 майки; Предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители, за което ще са необходими 60 млн лева за работещите родители на 9 230 деца; Създаване на по-добри условия за отглеждането на деца чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата. От 380 лв. то да стане 650 лв. през 2021 г., а нужните за това средства са в размер на 75 млн. лева за 60 000 майки; До навършване на 14 год. възраст лекарствата за децата да са безплатни – нужни 130 млн. за 1 004 845 деца; Безплатни детски градини – 60 млн. лева за 219 000 деца; Ако средствата не достигат, семействата с ниски доходи ще получават помощ от 250 лв. в началото на учебната година, освен за I клас и за учениците от II, III и IV клас, за което ще са нужни 30 млн. лева за 120 000 деца. Като за целия перрирод от Първи до Дванадесети клас учебниците да бъдат безплатни, което ще „глътне“ 50 млн. лева за 581 300 деца; За работещите родители необлагаемият минимум да е от 500 лева месечно за всяко дете, ненавършило 18 г., за което са необходими 290 млн. лева за 755 946 семейства; А след навършването на 18 години, данъчната преференция да се прехвърля от родителите, към младежите, като навършилите пълнолетие български граждани няма да плащат данък върху доходите от труд до своята 26-та година. За това ще са нужни 175 млн. лв. За 289 697 млади хора.
За алтернативното финансиране „Антиковид в здравеопазването“ БСП предвижда 44 млн. лева; За финаносвия щит, необходим за малките и средни предприятия, според разчетите на левицата, са нужни 394 млн. лева; За финансовия щит за общините и местния бизнес – 825 млн. лева.
В своя Алтернативен бюджет ПГ на БСП за България е предложила и източниците за финансиране на всички горепосочени дейности.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама