Затвори

Мотоциклетисти по ул. „Никола Д. Петков“ - смърт, рани, комоцио

(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
Тежка катастрофа, отново на натоварената севлиевска улица „Никола Д. Петков“, този път отне живота на 29-годишен севлиевец. Загиналият се движел с мотоциклет. Това е поредният инцидент на тази улица и пресечните й, където през годините пострадаха и други мотоциклетисти.
Ударът, при който загина 29-годишният мотоциклетист, стана на 10 септември т. г. вечерта. Малко преди 20,30 часа чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция дошъл сигнал за тежък пътен инцидент между лек автомобил и мотоциклет. „На място е установено, че при маневра „завой на ляво“ в посока ЖК „Митко Палаузов“, водачът на лек автомобил – собственост на трето лице, не пропуска движещ се в насрещното платно мотоциклет. В резултат от произшествието на място е починал моториста – мъж на 29 години от Севлиево – съобщиха от полицията. - 18-годишния водач на автомобила е изпробван за употреба на алкохол. Пробата е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б.“в“ от Наказателния кодекс. Този текст разглежда непредпазливите деяния на пътя, а когато с тях е причинена „смърт… наказанието е лишаване от свобода от две до шест години… В особено тежки случаи - лишаването от свобода е от три до десет години, допълва законът. Разследването на причините и механизма на възникване на пътнотранспортното произшествие продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.
И понеже в началото казахме за натовареността на улица „Никола Д. Петков“ и пострадали мотоциклетисти, ще допълним с още един случай – от 12 октомври 2017 г. на едно от най-оживените кръстовища в Севлиево – между улиците „Стара планина“ и „Никола Д. Петков“. Тогава зад волана на лек автомобил „Форд Мондео“ седял 77-годишен мъж от село Хирево, Севлиевско. До катастрофата се стигнало, когато той, движейки се по ул. „Никола Д. Петков“, предприел завиване наляво, по ул. „Стара планина“. В този момент отнел предимството на насрещно движещия се мотоциклет „Хонда“, управляван от 25-годишния мотоциклетист, жител на Севлиево. При падането си младият мъж получил мозъчно сътресение. Откарали го за лечение в севлиевската болница, където докторите поставили диагноза „комоцио“. И двамата водачи били тествани за употреба на алкохол, но такъв нямало.
И пак ще напомним думите данните от статистиката - най-често катастрофите с мотори стават заради отнето предимство. Мотористите пък карат понякога с далече над допустимата за населено място скорост. Често шофьорите в колите ги забелязват, чак когато профучават край тях. Оттук идва и преобладаващата причина за всички катастрофи - водачът на другото МПС не е видял моториста. Най-смъртоносните наранявания обикновено ставали по гърдите и главата. Използването на каска не е причинява заглушаване на звука, намаляване на полезрението, умора или отвличане на вниманието, казват специалисти, и напомнят, че използването им е задължително.
Статистиката за миналата година за ранени и убити мотористи е изключително тревожна, напомниха от полицията. Само от 1 януари до края на август 2019 г. по пътищата в България са станали 408 тежки произшествия с мотористи, 35 са загиналите, а 346 – ранените.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама