Затвори

Общини скочиха срещу задължителното окрупняване във ВиК-сектора, за Севлиево е късно

(Брой: 37, 20 ноември 2020 г.)
Срещу текстовете от новия Закон за водата, който задължава местните ВиК дружества да се присъединят към съответните Асоциации по ВиК, реагираха кметове на няколко български общини – Сепарева баня, Брацигово, Петрич, Берковица, Троян, Петрич и др. На среща в Берковица, състояла се на 13 ноември т.г., те настояват за преразглеждане на законопроекта, тъй като в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него.
Темата е позната в община Севлиево, която през 2016 г. се поддаде на натиска на държавата и на следващата година влезе в Асоциацията по ВиК Габрово, но от гледна точка на отминалото време полза от присъединяването е трудно да се усети.
На срещата в Берковица председателят на местния Общински съвет Милован Пантелеев е отбелязал, че в мотивите към законопроекта се казва, че окрупняването на ВиК е тенденция в цяла Европа. Според него обаче това не отговаря на истината и като доказателство към думите си е приложил справка. От нея е станало ясно, че на територията на ЕС преобладават ВиК дружества с общинско участие. Според него вменяването на вина на общините, които отказват да се присъединят към Асоциациите по ВиК и заплахите, че цели области ще останат без финансирани ВиК проекти, е въпрос, който трябва да се отнесе на държавно ниво, тъй като държавата договаря с ЕС условията за финансиране по фондовете на Съюза. „Европа по никакъв начин не ни е принудила да сформираме Асоциации, за да има финансиране на водния сектор, а българската държава се е съгласила на подобни дискриминационни условия“, е заявил Пантелеев.
Всъщност, всичко това в Севлиево вече бе преживяно покрай месеците, в които стоеше дилемата да се закрие ли общинското ВиК дружество „Бяла“ и активите му да бъдат прехвърлени на габровското ВиК или да се запази собствеността и градът да остане извън Асоциацията по ВиК. Севлиевци помнят, че натискът за присъединяване доведе в града тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която категорично заяви, че общината няма да получи и стотинка за водни проекти, ако остане извън Асоциацията. По-късно в града тайно пристигна и вицепремиерът Томислав Дончев, който се срещна „на четири очи“ с общинските съветници, без медии, а след тази среща и противниците на присъединяването вече бяха прегърнали идеята за него.
В крайна сметка към момента нито един проект по Оперативна програма не е финансиран, до днес няма и прединвестиционни проучвания. По повод последното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточниха за „Седмицата“, че в момента се провежда търг за регионално прединвестиционно проучване за обособена територия, обслужвана от ВиК Габрово, която включва и община Севлиево и за водопроводите на Севлиево ще се подготвят документи за кандидатстване за европейски средства.
Дейността на Асоциацията по ВиК се върти около приемане на бюджет и отчитане на бюджет, подписан е договор с ВиК оператора, съгласувана е Програма за околната среда и е постигнато съгласие да се дадат за стопанисване, поддържане и екплоатация активите във ВиК сектора на „ВиК Габрово“. И още един резултат от присъединяването – освен заличаването на общинската фирма „Бяла“, севлиевци вече плащат по-висока цена за водата. Увеличението засега е само със 17 стотинки, но срещу по-високата цена е очевдната липса на по-високо качество на услугата.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама