Затвори

Протести на българите в Люксембург

(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
Близо всяка неделя, считано от 09 август 2020 година, българите, живеещи и работещи в Люксембург се организираме и събираме на антиправителствен протест. В протестите се включват и наши сънародници от близко находящия се германски град Триер, за чиято подкрепа и съпричастност сме благодарни.
На 16 август 2020, за първи път, се включих в протеста на сънародниците ни в град Люксембург. На събитието, организирано на един площад в центъра на Люксембург, се бяхме събрали около 40-50 души българи.
От една страна българите изразяваме своята неизменна и безрезервна подкрепа към сънародниците ни в България, а от друга искаме на свой ред оставката на премиер, правителство и главен прокурор. Обединени в общите си искания, ние, заедно, на площада, скандираме оставка вече един месец. За всеки протест сме се въоръжили с български трибагреници, както и постери и плакати, изписани с лозунги като „Оставка“ и „EU are you blind?”. Някой сме и облечени с дрехи в цветовете на българското знаме. Постепенно сред плакатите и исканията на всички ни се включи темата за мълчанието на Европейския съюз относно ситуацията в България.
Според мен, на практика, Европейският съюз си затваря очите за нарушения от страна на българското правителство освновен европейски принцип за върховенстово на закона, както и за корупцията, престъпността и бедността в България, които я доведоха до дъното на класациите за най-корумпирана и най-бедна държава в Европейския съюз.
Затова на 16 септември 2020 година решихме да изразим своето недоволство пред вратите на Съда на Европейския Съюз в Люксембург.
Недоволството на българите и нарастващото недоверие към правителство, главен прокурор и институции биват изразени чрез скандирания оставка в Люксембург пред Съда на Европейския Съюз на 16 септември 2020г.
Ние не можем да останем безучастни и апатични към случващото се в родината ни, за която милеем, родината, в която са нашите близки и родината, в която искаме да се връщаме. Защото България е на всички българи, независимо къде са те по света. Да живее и да пребъде нашата България!
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама