Затвори

Ренета Инджова: „Целият народ се обедини около анти-Борисов каузата“

(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
В събота, гост на Славейковата вечер в Трявна беше и 44-ят министър-председател на България Ренета Инджова от 17 октомври 1994 г. до 26 януари 1995 г. За нея казваха, че е желязната лейди на българската политика. Тя е била още шеф на Агенцията по приватизацията и председател на Националния статистически институт.
С Ренета Инджова „100 вести“ разговаря не само на чие творчество е почитател – на Петко Славейков или на Пенчо Славейков, но и за днешната политическа обстановка в страната, както и за участието на България в платформата „Три морета“.
- Г-жо Инджова, тук, в Трявна, се събраха хора от цялата страна да почетат творчеството на баща и син Славейкови. Самата Вие на чие творчество сте почитател – на Петко Славейков или на неговия син Пенчо Славейков.
- Много харесвам лириката на Пенчо Славейков, но нямам любимо стихотворение.
- Г-жо Инджова, убедена съм, че внимателно наблюдавате всички политически процеси, които се развиват днес в страната ни. Какъв е Вашият бърз анализ върху тях? Лично аз свързвам този въпрос с моето любимо стихотворение на Пенчо Славейков „Секирата на истината“, чиято последна строфа е:
„Парчета плът и кървави петна…
Чуй! Диво вий хиената свирепа –
С тоз погребален химн отдаде тя
честта последня на Аменготепа.“
Така че, как съвсем накратко бихте определили днешната обстановка в страната?
- Трагична е днешната обстановка от гледна точка на това, което стана в последните 30 години.
- Това ли са най-драматичните събития в страната ни?
- Наистина те са най-драматични в съвременната ни история.
- В момента усилено се коментира платформата „На три морета“ /б. а. Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения/, свързана с единението на народите, в която България също ще участва. С какво самочувствие ще бъде страната ни в тази платформа, при положение, че държавата ни, народът ни, са толкова разединени в момента?
- Не е това, което първо трябва да се направи. Първо България трябва да се освободи от тази мъртва хватка, в която е поставена от властта. А единението на тези народи ще стане, когато българският народ поеме правилният път на своето собствено развитие.
- След като българинът вдигне главата си нагоре?
- Да.
- Нямате ли усещането, г-жо Инджова, че днешното управление на държавата, министър председателят с пасивното си отношение, тласкат държавата към гражданска война?
- С цялото си поведение, с безотговорното отношение към една криза, когато се вижда, че не те искат, когато се вижда, че всички институции са в колапс и не работят, най-добре е министър председателят да отстъпи. Той с инат не прави това и по този начин задълбочава кризата.
- А опасявате ли се, че наистина би могло да се стигне до гражданска война и България да потъне в кръв?
- Сега целият български народ за първи път е обединен около анти-Борисов кауза, която е много голяма кауза. Тук вече всички – независимо от цвят, от политическа принадлежност, от етнос, се противопоставят на самата личност Борисов и в този смисъл неговото упорство и това, че с всички сили, с използване на полицията се стреми да запази властта, създава такава опасност.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама