Затвори

РЗОК: „Облекчено отпускане на лекарства на хронично болните пациенти“

(Брой: 37, 20 ноември 2020 г.)
НЗОК въведе облекчени условия за получаване на необходимите лекарствени продукти за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, съобщиха от Регионалната здравноосигурителна каса в Габрово. Тези облекчени условия ще действат за срока на извънредната епидемична обстановка, както и в случай на нейното удължаване.Протоколите, чиято валидност изтича след 16-ти ноември се удължават служебно, когато не се налага промяна в лечението. Удължаването ще действа до отмяна на извънредните условия и не е необходимо за презаверка да се посещава РЗОК – уточниха оттам. Поради специфика при лечението не се удължава автоматично само срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на хроничен вирусен хепатит С; на хемангиоми и лечение с Palivizumab на деца. Протоколите, които са изтекли преди 16-ти ноември няма да се удължат служебно и в тези случаи следва да бъде издаден нов протокол по обичайния ред.
Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка /без представяне на рецепта/ по удължените протоколи, както и за останалите лекарствени продукти, които пациентите получават за домашно лечение на хроничните си заболявания. Важно е, че това улеснено получаване може да става само в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта, което е видно от печата в рецептурната книжка, и при условие, че не са минали повече от три месеца от последното вземане на лекарства. Когато лекарствените продукти са предписани по специфични терапевтични схеми, които налагат уточняване и не е възможно повторението на последното отпускане, пациентите ще бъдат насочвани към личните си лекари за издаване на нова рецепта.
За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в тях, няма да се изисква заверка в РЗОК. Аптеката ще отпуска лекарствените продукти и по незаверена рецептурна книжка, в която са попълнени данните на общопрактикуващия лекар и предписанията. Когато рецептурна книжка е изчерпана, в аптеката ще може да се добавят страници по определен образец, за да не се налага посещение при общопрактикуващия лекар само с тази цел.
Тест-лентите за самоконтрол на кръвната захар ще продължат да се изписват и отпускат по обичайния ред, както досега.
Описаните мерки са улеснение за хроничноболните пациенти, но на тези, които са преценили, че е необходимо да посетят лекаря си, ще бъдат издавани рецепти и съответно медикаментите ще се отпускат по тях.
 Лекарите и аптеките са информирани от РЗОК за въведената нова организация за предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК за домашно лечение.
Осигурените лица, които се нуждаят от допълнителна информация или искат да съобщят за затруднения във връзка с отпускането на лекарства, могат да се свържат с РЗОК Габрово на тел. 819 524 или 819 516, както и на електронна поща: gabrovo@nhif.bg.
Пълният текст на „Условия и ред за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, във връзка с въведената извънредна епидемична обстановка на територията на Република България“ е достъпен на официалната страница на НЗОК – www.nhif.bg, секция „Актуално COVID-19“.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама