Затвори

В петък режат лентата на Центъра за компетентност в ТУ

(Брой: 37, 20 ноември 2020 г.)
В петък ще се състои официалното откриване на Центъра за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“ в габровския Технически университет, съобщи за вестника доц. Лиляна Русанова, зам.-ректор на висшето учебно заведение в града.
„Това е първият извънстоличен технологичен парк в страната – подчерта доц. Русанова и допълни, че инвестицията за изграждането му е осигурена по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие като е изградена модерна научна инфраструктура с високотехнологично оборудване.
Общата стойност на извършените строително-монтажни работи в Технически университет – Габрово е 1 823 602 лева с ДДС. Въведени са мерки за енергийна ефективност чрез фотоволтаични и соларни панели, монтирани са термопомпени и климатични системи, сградата е топлоизолирана. Обособени са четири лабораторни комплекса с измервателни уреди и технологично обзавеждане на обща стойност 4 203 780 лева.
Според нея техниката ще се ползва за научно-приложни изследвания в областта на мехатрониката и чистите технологии, както и за обучение на студенти и докторанти. Лабораториите ще са достъпни и за бизнес организациите, като се предвижда част от тях да бъдат акредитирани“.
Общата стойност на проекта Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии“ е 23 569 719.17 лв. Технически университет в Габрово е водеща организация и работи съвместно с шест партньори – университети от страната, институти на Българската академия на науките и местни компании.
Във връзка с противоепидемичните мерки събитието ще може да се гледа чрез директно излъчване в платформата Microsoft Teams.
В церемонията ще участват представители на централни и местни органи на властта, научните среди, бизнеса и партньорски организации. Чрез онлайн връзка ще се включат министърът и зам.-министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев и Карина Ангелиева, а поздравителен адрес ще отправи Мария Габриел.
Същият ден от 15:30 до 16:30 часа ще се проведе и онлайн информационен ден по проекта, където ще бъдат представени дейностите и научната програма.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама