Затвори

В Севлиево брането от общински липи е забранено

Край Стара Загора отсякоха 22 липи, за да оберат лесно цвета им, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите
(Брой: 25, 26 юни 2020 г.)

На снимката: Част от отсечената липова гора

 
Горски служители и представители на природните паркове вече са започнали масови проверки за хищническо бране и съсипване на дървета, билки и горски продукти, съобщиха на 23 юни от Изпълнителната агенция по горите.
А че е хищническо и съсипващо посещението на някои в горските територии няма съмнение, след като се разбра, че на 22 юни т. г. горските инспектори от Регионална дирекция по горите в Стара Загора са открили отсечени 22 броя дървета - липи, с цел бране на липов цвят. Незаконната сеч е извършена в две насаждения – държавна горска територия. Съставени са два констативни протокола, но колкото и актове да се напишат, за възстановяването на липовата гора ще трябват години. Затова от ИАГ започват засилен контрол. Оттам допълниха, че са направени 15 акта по Закона за биологичното разнообразие от началото на годината от горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас. Задържани са 141 кг блатно кокиче, 313 кг самардала, 1 560 кг листа от бръшлян. През 2019 г. горските служители са съставили 24 акта по Закона за лечебните растения. Задържани са 333 кг билки, гъби, горски плодове и недървесни продукти.
И напомниха, че брането на билки за стопански цели се извършва само с разрешително, издадено от държавното горско стопанство и по начин, който не нанася щети на дърветата.
Колкото и медии да информираха за заповедта на кмета на Севлиево д-р Иван Иванов по повод липовия цвят „Седмицата“ ще я напомни пак: „Забранява се брането на липов цвят. Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов издаде заповед, с която се забранява брането на липов цвят. В заповедта е посочено, че не се позволява отсичането на липови дървета и кастрене на клони от тях в общински земи и гори, както и брането на липов цвят край натоварени с автомобилно движение пътища. Не е разрешено и метенето на липов прашец. Брането на липов цвят от земи и гори, собственост на Община Севлиево се извършва само след издадено разрешение и заплатена такса. Контрол по заповедта ще извършва звено „Общински инспекторат“ към Община Севлиево, както и кметовете и кметските наместници по селата.“
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама