Затвори

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри учебната година в Добромирка

(Брой: 28, 18 септември 2020 г.)
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Основно училище „Христо Ботев“ в село Добромирка, община Севлиево. В условията на епидемия от Ковид-19 селото посреща първия учебен ден без вода и без покритие на мобилните оператори, съобщиха от пресцентъра на президентството.
С огромен ентусиазъм и отдаденост учителите и директорът Йорданка Георгиева възпитават и обучават 45-те ученици, които са с нисък социален статус и затруднения при обучението. Г-жа Георгиева сподели трудностите в процеса на дистанционно обучение. Поради липсата на електронни устройства осемте учители, двама от които са и медиатори, са разнасяли в месеците на карантина по домовете на децата листове със задачи. „Въпреки трудностите се опитваме да се справяме. Нямаме отпаднали ученици. Имаме и различни занимания по интереси“, заяви директорът. Вицепрезидентът Йотова подчерта, че в тези условия дистанционното обучение е абсолютно неприложимо.
Книги на български автори на издателство „Захарий Стоянов“ подари Илияна Йотова на училището. Друг нетипичен подарък учениците получиха за първия учебен ден – вода. От 30 години село Добромирка, което се намира в центъра на България, има проблем с водоснабдяването. По думите на жителите на селото през годините от страна на местните власти получават само обещания за разрешаване на проблема, но без реален резултат.
Родното място на Пеньо Пенев - Добромирка, в което живеят малко над 600 души, е откъснато от света, няма и нормално покритие на мобилните оператори, липсва постоянна медицинска грижа и полиция. На този фон има функциониращи училище и детска градина, читалище, както и дом за възрастни хора.
Вицепрезидентът пое ангажимент да потърси отговорните институции за разрешаването на проблемите.
Всяко българско дете заслужава равен старт в живота, а той започва с достъпа до образование. Това заяви Илияна Йотова на тържеството за откриването на новата учебна година. На учениците вицепрезидентът пожела да бъдат здрави, усърдни и упорити, а на учителите – сили и кураж. На родителите Илияна Йотова благодари за подкрепата и любовта, без които мисията на учителя не би била възможна.
Вицепрезидентът Йотова удари първия училищен звънец в училището. Ученици и учители я посрещнаха с кратка, но вълнуваща програма, в която специална роля имаха най-малките – първокласниците на училището. Тази година те са осем, а учениците в училището са 43.
Когато дойде ред на най-малките да пристъпят за първи път в клас, преминавайки през ритуалната шестица, направена от цветен венец, Илияна Йотова лично приветства всяко от децата, редом с училищния директор Йорданка Георгиева.
Пред учителите Йотова призна: „Отново нашата държава е в дълг към вас. Справихте се блестящо, когато трябваше за броени дни да преорганизирате цалата образователна система“. А на родителите каза, че „нито едно усилие на децата ви и техните учители не си струва, ако те нямат вашата подкрепа“.
Илияна Йотова разгледа училищната сграда и как екипът на учебното заведение се е подготвил за спазване на противоепидемичните мерки. „Знам, че ако не бяха мерките, този двор днес щеше да е пълен с хора, но за всички ни е важно да запазим здравето на нашите деца“, подчерта тя.
Поводът вицепрезидентът да дойде в Добромирка има и емоционален оттенък. В кметството на селото има обособена родова стая, в която е направено родословно дърво на добромирските родове, открити от краевеца Нено Гунев. Там, някъде в началото на дървесните разклонения е свекърът на Йотова. Когато разбрала, напълно случайно, си обещала, че при първа възможност ще посети селото.
Със сигурност днешният 15 септември в Добромирка дълго ще се помни. На този ден традиционно вниманието е към големите училища, където и букетите са по-големи, и децата повече, а сградите - модерни и излъскани. Никой, който днес беше в това малко селско училище с 43 ученици, не би могъл да отрече, че децата бяха истински развълнувани и само ограничителни мерки заради пандемията бяха причина цялото село да не се изсипе в училищния двор, за да изпрати на училище децата от родното село на Пеньо Пенев.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама