Затвори

Засада и опит за убийство в Мъгъра на яз. „Ал. Стамболийски“?

Двама млади севлиевци едва не намериха смъртта си в ледените води на язовира
(Брой: 17, 01 май 2020 г.)
Двама млади мъже от Севлиево, доброволци в Централната рибоопазваща организация, се спасиха като по чудо от сигурна смърт в ледените води на язовир „Александър Стамболийски“, след като бяха нападнати от бракониери. Дали е било предварително планиран опит за убийство и засада, това е въпросът, който занимава мнозина след случката на 28 април т. г. през нощта.
Ето какво съобщиха от полицията в Павликени, тъй като действащите лица са от Севлиево, но местността в язовира е Мъгъра, сухиндолска територия. „Служители на полицейското управление в Павликени, разследват случай на закана за убийство. Тази нощ (28 април – б. а.) в 00, 45 ч. в полицейското управление съдействие са потърсили двама мъже, доброволци към ИАРА. Те обяснили, че докато са проверявали сигнал за бракониерство в язовир „Ал. Стамболийски“ лодката им е била ударена от друга лодка и са били заплашени с убийство от двама непознати, които след това са изоставили лодката си и са побягнали. Образувано е досъдебно производство. Работата по изясняване на случая и установяване на извършителите продължава.“
Репортер на „Седмицата“ разговаря с единия от потърпевшите доброволци, получил наранявания вдясно, в рамото и кръста. Малко преди нападението двамата севлиевци, сътрудници на инспекторите от „Рибен контрол“ към ИАРА, получили сигнал, че в Мъгъра са поставени бракониерски мрежи. Затова отишли на място да проверят. Влезли в язовира малко след полунощ с гумена лодка. Открили една мрежа във водата и започнали да се оглеждат за други. В този момент били осветени от боен фар и атакувани от двама мъже с петметрова дървена лодка, която идвала към тях с около 30 км/час. При удара едната от камерите в 3-камерната гумена лодка на доброволците се спукала, греблото било изкривено, а двамата вътре получили наранявания. Единият бил ударен сериозно в кръста и в рамото.
Под тях дълбочината била към 10 метра, а водата – около 9 градуса. В този момент дървената лодка на атакуващите ги бракониери направила втори заход за нов удар. Пострадалите доброволци бързо срязали котвата и дали газ, за да успеят да се доберат до брега с повредената гумена лодка. Дървената „тутраканка“ успяла да ги удари още два пъти. Междувременно бракониерите в нея чули, че от гумената лодка подали сигнал до спешния телефон 112 и побързали да избягат. „Че нападението не бе случайно говори факта, че ни осветиха с боен фар, което изключва възможността да не са ни видели“, обясни потърпевшият. За него е цяло чудо, че са успели да стигнат до брега.
На сигнала им светкавично се отзовали инспектори от ИАРА от Велико Търново и Габрово, полицаи. Въпреки, че зарязали дървената си лодка и избягали, бракониерите били установени и рано сутринта единият бил арестуван. И двамата са върли бракониери, познати на органите на реда, с актове за незаконната си дейност. Оттук нататък думата е на разследващите, прокуратурата и съда. Дано този път нещата не стигнат само до актове, защото явно, напрежението около бракониери и пазители на рибата, се покачва. „Вярно, в оня момент бяхме шокирани, но това няма да ни откаже да се борим срещу бракониерството. Няма да спрем! Трябва да се сложи точка на подобно поведение…“ беше категоричен пострадалият доброволец.
Коментирай:
Моля, въведете името си!
Моля, въведете поне 3 символа
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Последен брой
Реклама